Kjell Erik Killi-Olsen
Kjell Erik Killi-Olsen (f.1952) jobber gjerne med narrative, historiefortellende motiver. Han jobber både to- og tredimensjonalt i et figurativt formspråk. Uavhengig av materialer og format, karakteriseres hans produksjon av en særegen billedverden som vanskelig lar seg plassere i en bås. Killi-Olsen tok del i nyekspresjonismen som vokste frem i Norge på 80-tallet. Han har latt seg inspirere av ulike retninger og kulturer og hans billedverden spenner vidt mellom burlesk humor, alvor og fabler. Amorfe, tvekjønnede figurer har en sentral plass i billedkretsen. Figurene er gjerne høye med lange, tynne lemmer og kraftig overkropp, ofte med utstikkende attributter. Koloritten er både sterk og fargerik.
Tematisk jobber Killi-Olsen med alt som opptar han. Gjennom hele karrieren er forbindelsen til samtidas politiske situasjon, enkelthendelser og verdensbildet synlig i hans motiver. Likevel oppleves mye veldig nært og personlig. Han jobber uredd med de fleste temaer og produksjonen vitner om en skaper uten forutinntatthet og redsel for tabubelagte emner.
Etter utdannelse fra både Polen og Norge, reiste Killi-Olsen til New York på begynnelsen av 80-tallet. Der etablerte han seg raskt og ble en del av kunstmiljøet i East Village. Et kunstmiljø preget av stor aktivitet og mangfold, et miljø som var i voldsom utvikling og som tiltrakk seg kunstnere fra hele verden. Kunstneren Nina Seigenfeld etablerte i samarbeid med Mario Fernandez New Math Gallery i 1983. Hun ble en sentral person for Killi-Olsens utvikling og han hadde sin første internasjonale separatutstilling ved dette galleriet. Det definitive gjennombruddet kom da han deltok på Veneziabiennalen i 1986 og var Norges representant under biennalen i Sau Paulo i 1989.
Kjell Erik Killi-Olsen har en omfattende og mangfoldig produksjon bak seg. Han ble født i Trondheim og startet sin utdannelse ved Kunstskolen i fødebyen. Etter Statens håndverks- og kunstindustriskole studerte han i Krakow, før han i 1979 begynte ved Statens kunstakademi i Oslo under Knut Rose og Ludvig Eikaas. Han har siden pendlet mellom ulike steder som USA, Frankrike og Norge. I 2021 åpnet K-U-K (Kjøpmannsgata Ung Kunst) i Trondheim, et betydelig galleri initiert og finansiert av Killi-Olsen. Galleriet driver omfattende utstillingsvirksomhet og setter et særlig fokus på de yngre kunstnerskapene. Killi-Olsen har deltatt på utallige utstillinger i både inn- og utland og står bak mange offentlige utsmykninger og er innkjøpt av flere store kunstinstitusjoner, både nasjonalt og internasjonalt.
Cathrine Hovdahl Vik
-
2025 Vinterlyskunstner Kjell Erik Killi-Olsen
8. februar - 8. mars